Het groen en de waardevolle bomen

Een kerkhof zonder bomen? Onvoorstelbaar.
Nadat de oude kerk was afgebroken, werd het kerkhof in 1888 opnieuw ingericht.

Tuinman Cees van Eijk gebruikte daarvoor onder andere zes Treurbomen à 1 gulden per stuk. De originele rekening is bewaard gebleven.

Op de plattegrond van 1900 is duidelijk zichtbaar waar bomen en struiken gepland zijn.

Tegenwoordig ziet het er natuurlijk anders uit. Van de originele aanplant zijn twee Treurbeuken over. Er zijn andere bomen en struiken geplant en zaailingen hebben een eigen plek gevonden.
De gemeente Breda zorgt voor het onderhoud en controleert de bomen, zodat zeker is dat ze veilig zijn en stormen kunnen blijven doorstaan.

Waardevolle bomen
De gemeente hanteert een bomenkaart waarop de bomen vermeld staan die als waardevol worden gezien.
Hieronder een stukje van de bomenkaart, waarop het kerkhof te zien is met 12 waardevolle bomen! De aanvraag om al deze bomen op de kaart te plaatsen is op 20 juni 2025 in het Gemeenteblad gepubliceerd.

Bomenkaart Breda

Maar er is natuurlijk nog meer aan groen te vinden op het kerkhof.
Zoals mossen en korstmossen, waar in het voorjaar van 2022 een gedeeltelijke inventarisatie van is gemaakt door Erik-Jan Beenackers en Jacques Rovers.

Een mos is een kleine kruidachtige landplant. Een korstmos is een samenlevingsvorm tussen een schimmel, een gist en een groen- of blauwalg.

Het is een groot misverstand dat mossen en korstmossen steen en beton aantasten vanwege het feit dat ze erop groeien. In tegenstelling tot planten hebben ze geen wortels maar hooguit hechtdraadjes waarmee ze zich vasthouden aan het substraat waar ze op groeien. Als de ondergrond wat ruw is, zoals bij veel oude graven gaat dit wat makkelijker.